Washington post Turkish evidence

  A Gülen kiadatása miatt bemutatott bizonyíték korábbi, mint a puccskísérlet

  Washington Post – 2016.08.19

  Törökország Fethullah Gülen, az önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő vallási személyiség kiadatása iránti kérelme kizárólag a múlt hónapban megkísérelt puccsban való állítólagos részvételén alapul, amire a törökök egyelőre semmiféle bizonyítékot nem mutattak be, mondta egy vezető kormányzati hivatalnok.

  „Csak olyan állítólagos bűncselekményekkel kapcsolatos állításokon alapul, amelyek megelőzték a puccsot”, utalt a hivatalnok a kérelemre, amelyet most vizsgál az Igazságügyi Minisztérium. „A török hatóságok eddig nem nyújtottak be hivatalos kiadatási kérelmet a puccskísérletben való részvételét alátámasztó bizonyítékra alapozva.

  Törökország Gülen követőit vádolja a kormány megdöntésére tett kísérlettel, és több tízezer állítólagos szimpatizánst tartóztatott le a hadsereg az igazságszolgáltatás és a média megtisztítása céljából, valamint több száz iskolát és üzleti vállalkozást zárt be, mert állítólagos Gülen-támogatók üzemeltették. A Pennsylvaniában élő Gülen az Egyesült Államok állandó lakosa.

  Növekvő kétoldalú feszültségek közepette Törökország azt mondta, az Egyesült Államokkal folytatott jövőbeli kapcsolata a kiadatási kérelem eredményétől függ. Törökország, azon kívül, hogy a NATO tagja,

  az USA kulcsfontosságú partnere az Iszlám Állam elleni harcban.

  „Előbb vagy utóbb Amerika választani fog. Vagy Törökország, vagy a FETÖ” - mondta a múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök Gülenre utalva. Azt mondta, feltételezi, az Egyesült Államok „visszaküldi őt.”

  A török média és néhány kormánytisztviselő utalt rá, hogy az Egyesült Államok támogatta a puccskísérletet, amit az Obama adminisztráció hevesen tagadott.

  USA hivatalnokok Obama elnökkel az élen azt mondták, hogy nincs befolyásuk a kiadatási folyamatra. „Az Igazságügyi Minisztérium hivatásos szakértői tekintik át” a Törökország által benyújtott információt, mondta egy vezető kormányzati tisztviselő, akinek a Fehér Ház a  névtelenségét kérte.

  A hivatalnok, aki az újságírókat tájékoztatta Biden alelnök jövő hétre tervezett törökországi útjáról, azt mondta, az amerikai tisztviselők „együttműködnek török kollégáikkal, hogy pontosan megértsék” a bizonyíték teljes tartalmát, és egy igazságügyi csapat utazik Törökországba „a következő napokban”.

  „Ha esetleg ok merül fel a kiadatásra - mondta a hivatalnok -, végül egy bíróság dönti el, elégséges-e a bizonyíték.  . . Még igen messze vagyunk attól is, hogy tudhassuk, van-e erre lehetőség. Hivatalnokok azt is elmondták, hogy ha az Igazságügyi Minisztérium úgy is dönt, a kiadatás megalapozott, a bírósági folyamat és az esetleges fellebbezések még évekig eltarthatnak.

  Arra a kérdésre, milyen üzenetet visz Biden Erdogannak, a hivatalnok azt mondta: „emlékeztetni fogja a török népet, hogy az Egyesült Államok határozottan és azonnal elítélte” a puccskísérletet.

  „Tudom, hogy megjelentek állítások és összeesküvés-elméletek” Törökországban az Egyesült Államok érintettségéről, mondta a hivatalnok, aki az ilyen beszédet „haszontalannak” nevezte.

  „Ahogy az alelnök mondaná, mindez csak üres szöveg, és úgy vélem, a török néppel való találkozókon és programokon ezt világossá is tesszük.”

   

  Forrás: https://www.washingtonpost.com/world/national-security/turkish-evidence-for-gulen-extradition-pre-dates-coup-attempt/2016/08/19/390cb0ec-6656-11e6-be4e-23fc4d4d12b4_story.html

   

  © 2017 fethullahgulen.hu