A Gülen kiadatása miatt bemutatott bizonyíték korábbi, mint a puccskísérlet

  Washington Post – 2016.08.19

  Törökország Fethullah Gülen, az önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő vallási személyiség kiadatása iránti kérelme kizárólag a múlt hónapban megkísérelt puccsban való állítólagos részvételén alapul, amire a törökök egyelőre semmiféle bizonyítékot nem mutattak be, mondta egy vezető kormányzati hivatalnok.

  „Csak olyan állítólagos bűncselekményekkel kapcsolatos állításokon alapul, amelyek megelőzték a puccsot”, utalt a hivatalnok a kérelemre, amelyet most vizsgál az Igazságügyi Minisztérium. „A török hatóságok eddig nem nyújtottak be hivatalos kiadatási kérelmet a puccskísérletben való részvételét alátámasztó bizonyítékra alapozva.

  77 éves, törékeny, és Pennsylvaniában él. Törökország azt mondja, egy puccs értelmi szerzője.

  Washington Post – 2016 Augusztus 3

  SAYLORSBURG, Pa. — A kabócák hangját leszámítva csendes hétköznapi este volt a Poconosban, a vidéki Pennsylvania erdős dombjai között. A félreeső házban, ahol az erőszakmentességről, a toleranciáról és az oktatás értékéről prédikál, Fethullah Gülen egy világos szobában ült, és édességet nyújtott a gyermekeknek.

  Miközben fél világ választja el szülőföldjétől, Törökországtól, a világszerte követőkkel rendelkező 77-éves muszlim vallási személyiséget az a vád éri, hogy ő vezényelte le a július 15-i véres puccskísérletet, amely több mint 200 halálos áldozattal járt, az USA egyik legfontosabb NATO-szövetségese pedig káoszba süllyedt.

  Gülen sok követője és csodálója visszautasította az általa is tagadott vádat, amelyet a paranoiás török kormányzat fantazmagóriájának tartanak, és Recep Tayyip Erdogan elnök kísérletének, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljon korábbi szövetségesétől, akinek népszerűsége zavarja egyre autokratikusabb uralmát.

  A kritikusok szerint Gülen bűnös vezetője egy olyan - a török kormány jogásza, Robert Amsterdam szavaival élve - szektának, amelyik át akarja venni az uralmat Törökországban. Azzal vádolják, hogy az egyetemek, kórházak, jótékonysági intézmények, üzleti szervezetek, hírportálok és iskolák - több mint 1000 van belőlük a világ 150 országában - amelyek felett, mondják, ő elnököl, frontot képeznek, hogy terjesszék azt, amit Erdogan egy „deviáns vallási ideológiának” nevez.

  Gülen újabb sajtóközleményt adott

  2016 Október 4

   

  A török média a kormány nyomására ismét elképesztő információkat terjeszt. Ezúttal azt állítják, hogy egy második puccs előkészítése zajlik az Egyesült Államok támogatásával és mozgalmunk tagjainak részvételével.

  Ezen állítások minden valós alapon nélkülöző híresztelések.

  Négy korábbi katonai puccs áldozataként ismét szeretném kifejezni meggyőződésem, hogy a demokráciát nem lehet katonai beavatkozások árán megvalósítani vagy megvédeni. Még annak ellenére sem értek egyet nép által választott politikusok antidemokratikus módon történő eltávolításával, hogy engem vagy a Hizmet mozgalom szimpatizánsait az alapvető emberi jogok sárba tiprásával üldöznek.

  © 2017 fethullahgulen.hu