M. Fethullah Gülen muszlim tudós és gondolkodó, valamint termékeny író és költő, aki a kelet-törökországi Erzurumban született 1941-ben. A vallásos tudományokban több kiemelkedő muszlim tudós és vallásos tanító képezte.

    Gülen szintén tanulmányozta a modern társadalom- és természettudományos alapelveket és elméleteket. A tanulásban és a koncentrált önképzésben mutatott kivételes tehetsége révén hamar megelőzte társait. 1958-ban, miután kitűnő eredményekkel levizsgázott, állami hitszónoki képesítést kapott, és hamarosan pozíciót ajánlottak fel neki Izmirben, Törökország harmadik legnagyobb tartományában. Gülen itt kezdte el végső formába önteni tételeit és kiterjeszteni hallgatóságát. Prédikációiban és beszédeiben hangsúlyozta az akkori idők sürgető társadalmi kérdéseit. Pontos célja az volt, hogy a fiatalabb generációt arra sarkallja, hangolják össze az értelmiségi felvilágosodást a bölcs vallásossággal, és törődő humánus tevékenységekkel.

    Gülen nem korlátozta tevékenységét a belső városokban való tanításra. Körbeutazta Anatólia tartományait és előadásokat tartott nemcsak mecsetekben, de városi találkozókon és sarki kávézókban is. Mindez lehetővé tette számára, hogy egy reprezentatívabb keresztmetszetét érje el a társadalomnak, és hogy a tudományos közösség figyelmét is magára vonzza, különös tekintettel a diákokra. Beszédeinek tárgyát, akár hivatalos vagy nem hivatalos beszédről volt szó, nem korlátozta kimondottan vallásos kérdésekre, ugyanúgy beszélt az oktatásról, tudományról, darwinizmusról, a gazdaságról és társadalmi igazságosságról. A témák ilyen kiterjedt körében tartott beszédeinek mélysége és minősége volt az, amely annyira lenyűgözte a tudományos élet szereplőit és elnyerte figyelmüket és tiszteletüket.

    Gülen hivatásos tanári kötelességeitől 1981-ben vonult vissza, miután fiatal diákok egész generációjának nyújtott inspirációt.  A hatvanas évektől kezdve kifejtett erőfeszítései, főleg az oktatási reform területén, Törökország egyik legismertebb és legelismertebb személyiségévé tették. 1988-tól 1991-ig egy sor prédikációt tartott, mint nyugalmazott hitszónok a leghíresebb mecsetek közül jó néhányban nagyobb, központi településeken, miközben folytatta üzenetének továbbítását közösségi konferenciákon nemcsak Törökországban, hanem Nyugat-Európában is. 

    © 2017 fethullahgulen.hu